Geometria, zadanie nr 1442
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
gradeczka postów: 32 | ![]() Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB jeżeli A=(-4,-6), B=(2,-4) |
gradeczka postów: 32 | ![]() wyszło mi tak proszę o sprawdzenie. (y+6)(2+4)-(-4+6)(x+4)=0 6(y+6)-2(x+4)=0 6y+36-2x-8=0 6y=-28+2x /:6 y=-czternaście trzecich +jedna trzecia x (sorki za ten sposób zapisywania ułamków). teraz obliczyłam: y=-3x+b -1=-3x+b -1+3=b 2=b symetralna mi wyszła y=-3x+2 mam nadzieję że dobrze. |
sylwia94z postów: 134 | ![]() Dobrze wyliczyłaś równanie prostej AB, ale później należy podstawić do wzoru y=-3x+b punkt będący środkiem odcinka AB, czyli (-1,-5). Wzór na współrzędne środka odcinka to $(\frac{x_{A}+x_{B}}{2},\frac{y_{A}+y_{B}}{2})$. Szukana symetralna: y=-3x-8. |
gradeczka postów: 32 | ![]() Nie bardzo rozumiem czemu wyszło y=-3x-8 kiedy podstawiłam pod ten wzór Xa + Xb przez dwa itd. to wyszło mi to (-1,-5) |
gradeczka postów: 32 | ![]() odwołuje pytanie już wszystko wiem wyszło tak jak napisałaś.Dzięki |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj