Kombinatoryka, zadanie nr 2436
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
naimad21 postów: 380 | ![]() Linie kolejowe malują wagony 1 klasy na niebiesko, 2 klasy na czerwono, a 3 klasy na czarno. Na ile sposobów można zestawić skład pięciowagonowy, który zawiera co najmniej jeden wagon każdej klasy, a kolejność wagonów jest istotna? Ja to zrobiłem i mi nawet coś wyszło, ale najpierw wolałbym poznać rozwiązanie kogoś innego, aby móc potem porównać ;) |
johny94 postów: 84 | ![]() Najpierw zakładasz, że 3 wagony jednego koloru, 1 wagon drugiego koloru i 1 wagon trzeciego koloru, będziemy mnożyć razy 2, bo te pojedyncze wagony można kolorami poprzestawiać i jeszcze razy 3, bo mamy w sumie 3 kolory: Kombinacja 3 z 5 * 2 * 3=60 Teraz zakładasz, że masz 2 wagony jednego koloru, 2 wagony drugiego koloru i 1 wagon trzeciego koloru, również będziemy mnożyć przez 3, bo tyle mamy kolorów: Kombinacja 2 z 5 * Kombinacja 2 z 3 * 3 = 90 W sumie 90+60=150 Odp. 150 |
naimad21 postów: 380 | ![]() ok, czyli dobrze, można też zrobić na odwrót liczymy wszystkie możliwości i potem te które nie pasują odejmujemy ;) wyjdzie 243-93=150 ;) |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj