Funkcje, zadanie nr 2438
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
michu06 postów: 56 | ![]() Proszę o pomoc w narysowaniu wykresu funkcji F(x)=[(x^{2}-1)/(x+1)] z tym, że z (x+1)czyli z mianownika jest wartosć bezwzględna tylko nie wiem jak to napisać tutaj:) |
naimad21 postów: 380 | ![]() $f(x)=\frac{(x^{2}-1)}{|x+1|}$, na początku ustalasz dziedzinę, $x\neq-1$, teraz pozostało Ci tylko tak po przekształcać funkcje, żeby stała się możliwie jak najprostszymi metodami do narysowania. $f(x)=\frac{(x+1)(x-1)}{|x+1|}$ zakładasz że x>-1 wtedy równanie wygląda: $f(x)=\frac{(x+1)(x-1)}{x+1}$, co po skróceniu daje nam $f(x)=x-1$ teraz drugi przypadek x<-1 $f(x)=\frac{(x+1)(x-1)}{-(x+1)}$ $f(x)=-x+1$ teraz musisz tylko narysować ;) |
michu06 postów: 56 | ![]() a nie powinno być x>=-1 |
tumor postów: 8070 | ![]() x nie może być równy -1, bo w mianowniku byłoby 0, a przez 0 się nie dzieli (i jak zauważysz, rysowane kawałki funkcji będą się kończyć pustymi kółkami) Wiadomość była modyfikowana 2013-01-18 22:35:36 przez tumor |
michu06 postów: 56 | ![]() To nie wychodzi mi taki wykres jak powinien |
naimad21 postów: 380 | ![]() Wszystko dobrze jest ;) Może ryjesz na odwrót :) Najpierw narysuj: f(x)=-x+1 dla x<-1, potem f(x)=x-1 dla x>-1, no i oczywiście puste kółeczka na końcach. |
michu06 postów: 56 | ![]() No ja właśnie tak robię ja Ty mówisz:), tylko że jak wrzucę tąnkcję tu:http://www.jogle.pl/wykresy/ to wtedy nie ma kóleczek tylko jest ciągła funkcja |
naimad21 postów: 380 | ![]() Nie znam tej stronki, ale najlepszą stronką do rysowania, wyznaczania itp jest http://www.wolframalpha.com/ , wpisz sobie tutaj i zobacz co Ci wyjdzie, prawdopodobnie linia będzie ciągła, tylko tam gdzie będzie pionowa linia w dół (której nie powinno być), to na górze i na dole przy załamaniach powinno być kółeczko puste ;) Jak wpisujesz na stronki wzór funkcji to WPISZ (x^2-1)/(|x+1|), nie zapomnij o wartości bezwzględnej i wychodzi poprawnie :) Wiadomość była modyfikowana 2013-01-19 13:05:45 przez naimad21 |
naimad21 postów: 380 | ![]() Jest jeszcze inny sposób, jeśli widzimy, że funkcja będzie liniowa o zmiennych wzorach, to wyznaczmy x dla którego nie przyjmuje wartości, tzn dla -1, podstawiamy sobie dwa punkty dla x<-1 i dla x>-1 do funkcji głównej i rysujemy linie do i od wartości -1 ;) |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj