Funkcje, zadanie nr 2482
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
natalka2804 postów: 4 | ![]() Połącz pary w funkcje i punkty należące do nich : a)y=3 b) h(x)=-x+3 c) g(x)= -x^{2}-0,5x+3 d) y=3x-7 e)f(x)=x^{2}+4x-2 I (3,0) II(0,3) III(0,5; -5,5) IV (-4,-9) V (2,-2) Naprawdę nie mam pojęcia o co z tym chodzi ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie |
naimad21 postów: 380 | ![]() a) - II b) - I c) - V d) - III e) - IV Wiadomość była modyfikowana 2013-01-26 15:33:33 przez naimad21 |
pm12 postów: 493 | ![]() a) II b) I c) V d) III e) IV chodziło o to, by do danych funkcji przyporządkować punkty należące do tych funkcji |
tumor postów: 8070 | ![]() Muszę panom pogratulować. OBAJ napisaliście, że $(-4)^2+4*(-4)-2=-9$ |
natalka2804 postów: 4 | ![]() a ma być -2 prawda? Czyli a II b I c IV d III e V Dobrze to zrobilam ? ![]() |
johny94 postów: 84 | ![]() a) II b) I c) V d) III Zaś do e) według mnie nic nie pasuje |
naimad21 postów: 380 | ![]() tumor wiem, nawet na początku tak napisałem, a dopiero potem edytowałem wiadomość, ale tylko dlatego, że wszystkie inne wartości się zgadzają, pewnie koleżanka popełniła błąd w przepisywaniu. Zastanawiałem się nad inną możliwością, IV pasuje do d, a błąd jest przy drugiej wartości zamiast -9 powinno być -19, ale za to przy V też wtedy byłby błąd, zamiast x=2 może być dowolna wartość <0. Chcąc czy nie chcąc, błąd jest w zadaniu, bo wszystkie przy tego typu zadaniach powinny do siebie pasować, chociaż może być też podchwytliwe bo zazwyczaj nikt nie sprawdza ostatniej możliwości i ją automatycznie dopisuje, także jeśli zadanie jest poprawnie przepisane to żaden punkt nie należy do wykresu funkcji d) ;) |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj