Funkcje, zadanie nr 5406
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
toto1991 postów: 9 | ![]() Proszę o pomoc: Zbadaj przebieg i narysuj wykres funkcji f danej wzorem: $f(x)=\frac{x^2+1}{x-1}$ Df. = $(-\infty, 1)\cup(1,+\infty)$ Nie wiem co dalej. |
tumor postów: 8070 | ![]() Dobry żart. Nie umiesz nic poza dziedziną funkcji? $\lim_{x \to 1-} f(x)=$ $\lim_{x \to 1+} f(x)=$ $\lim_{x \to -\infty} f(x)=$ $\lim_{x \to +\infty} f(x)=$ Do tego możesz policzyć pierwszą pochodną, drugą pochodną. Podać punkty przecięcia wykresu z osiami. |
toto1991 postów: 9 | ![]() no tak policzyłem granice, ale mam problem, bo nie wiem czy mi dobrze wyszło dla: $\lim_{x \to 1+}=[\frac{2}{0-}]=-\infty?$ oraz $\lim_{x \to 1-}=[\frac{2}{0+}]=+\infty$ i mam jeszcze asymptotę pionową: x=1 |
tumor postów: 8070 | ![]() W policzonych granicach znaki są na odwrót. Prawostronna w 1 jest dodatnia, lewostronna ujemna. Słusznie mówisz, że masz asymptotę pionową x=1. 1. Czekam na punkty przecięcia z osiami 2. Czekam na pierwszą pochodną 3. Czekam na drugą pochodną. Możesz jeszcze zająć się asymptotami ukośnymi. $\lim_{x \to +\infty}\frac{f(x)}{x}=$ $\lim_{x \to -\infty}\frac{f(x)}{x}=$ |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj