Liczby rzeczywiste, zadanie nr 5640
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
kaefka postów: 37 | ![]() Rzucono dwa razy kostką do gry, oblicz p-stwo wyrzucenia cyfry 2??? wszystkich możliwości mam 36, a jakie jest p-stwo wyrzucenia cyfry2? |
tumor postów: 8070 | ![]() A co znaczy "cyfra 2"? Na kostce są kropki, a nie cyfry. Jeśli chodzi o wyrzucenie dwóch kropek na co najmniej jednej z dwóch kostek, to $\frac{11}{36}$ Jeśli chodzi o wyrzucenie sumy oczek 2, to $\frac{1}{36}$. Jeśli przychodzisz z zadaniem, to Ty je masz zrozumieć, Tobie je podano. :) |
kaefka postów: 37 | ![]() no własnie nie mogę zrozumieć dlaczego wyrzucenie 1-go oczka to $ \frac{1}{6} $ a dwóch $ \frac{11}{36} $ |
tumor postów: 8070 | ![]() Częściej rzucaj kostką. Zadania układają ludzie, którzy (jak ja) grali jeszcze w gry planszowe. Warto się orientować, jak kostka działa. No i gry są fajne. |
kaefka postów: 37 | ![]() ja też jestem z czasów gier planszowych:)tylko dlaczego jak pytają mnie o oczko 2 to uwzględniam wyrzucenie 2 i czegoś jeszcze. Ja chcę 2 i już:) |
tumor postów: 8070 | ![]() Nie wiem, o co pytają. Jeśli masz dwie kostki, to mogą pytać o prawdopodobieństwo, że suma oczek jest równa 2, albo o prawdopodobieństwo, że co najmniej na jednej kostce są 2 oczka. To typowe zadania. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj