Prawdopodobieństwo, zadanie nr 5647
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
piotr97 postów: 5 | ![]() W grupie 30 uczniów przeprowadzono ankietę, z której wynikało, że 17 uczniów lubi matematykę, 14; geografię, 10; historię, 8 ; matematykę i geografię, 6; matematykę i historię, 4; geografię i historię oraz 2; wszystkie wymienione przedmioty. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany uczeń nie lubi historii, pod warunkiem że nie lubi też matematyki? Wiadomość była modyfikowana 2016-01-11 21:16:15 przez piotr97 |
tumor postów: 8070 | ![]() $\frac{\mbox{ilość nielubiących i matematyki i historii}}{\mbox{ilość nielubiących matematyki}}$ te ilości chyba nietrudno sobie wyrozumować? |
piotr97 postów: 5 | ![]() No własnie na tym etapie jest problem z ilością osób ;/ |
tumor postów: 8070 | ![]() Narysuj. Tu wystarczy prymitywny chłopski rozum. :) |
piotr97 postów: 5 | ![]() ![]() Zrobiłem taki rysunek i brakuje mi 5 osób |
tumor postów: 8070 | ![]() Bardzo dobrze. Oznacza to, że pozostałe osoby nie lubią żadnego z przedmiotów. Jeśli teraz masz prawdopodobieństwo warunkowe zdarzenia, to możesz je liczyć tak jak podałem. Czyli ilość nielubiących i H i M, podzielona przez ilość nielubiących M. |
piotr97 postów: 5 | ![]() Tylko że podobno na tym diagramie ma byc razem 30 osób. Taka wersja została odrzucona przez nauczyciela. |
gaha postów: 136 | ![]() No to pozostałe osoby wrzuć obok kółek. |
piotr97 postów: 5 | ![]() Te osoby maja być na tym rysunku ;/ |
tumor postów: 8070 | ![]() To zrób duży prostokąt obejmujący wszystkie 3 kółka, a obok kółek, ale wewnątrz prostokąta, wrzuć pozostałe osoby. ;) Musisz mieć te pozostałe osoby, żeby wiedzieć, ile osób nie lubi matmy czy historii. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj