Inne, zadanie nr 5754
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
justyna33 postów: 25 | ![]() Proszę o pomoc w tych zadankach 1.Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem, którego cosinus jest równy $\frac{3}{5}$. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa. 2. Wykaż, ze dla każdej liczby rzeczywistej x i dla każdej liczby rzeczywistej y prawdziwa jest nierówność $3x^{2}-6xy+5y^{2}\ge0$ |
tumor postów: 8070 | ![]() 1. Wysokość ostrosłupa, połowa przekątnej podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny, gdzie przeciwprostokątną jest krawędź boczna. Możemy oznaczyć krawędź boczną 5x, połowę przekątnej podstawy 3x. Robimy tak, bo wiemy, że $cos\alpha = \frac{3}{5}$, a jest to właśnie stosunek połowy przekątnej podstawy do krawędzi bocznej. Mamy trzy boki 5x, 3x, 16, możemy policzyć x z tw. Pitagorasa. 2. Lewa strona to $3(x-y)^2+2y^2$ Suma dwóch kwadratów musi być większa lub równa 0. |
justyna33 postów: 25 | ![]() a dlaczego boki w zadaniu 1 oznaczymy przez 5x i 3x a nie samo 5 i 3 ? i jak wyznaczyć a, żeby obliczyć pole całkowite? Wiadomość była modyfikowana 2016-04-24 10:47:30 przez justyna33 |
tumor postów: 8070 | ![]() A wiesz, że mają 5 i 3? Bo ja wiem, że nie mają, z boków 5,3,16 nie da się stworzyć trójkąta. Wiesz tylko, że jeśli długość jednego podzielimy przez długość drugiego, wyjdzie $\frac{3}{5}$. Znasz proporcję, nie same długości. ---- wzór na przekątną kwadratu to $d=a\sqrt{2}$ jeśli poznasz d, to możesz wyliczyć a Wiadomość była modyfikowana 2016-04-24 10:49:22 przez tumor |
justyna33 postów: 25 | ![]() tylko proszę mi powiedzieć, z obliczeń z twierdzenia Pitagorasa mi wyszło, że przekątna ma 12. Tylko czy to jest połowa, czy całość? |
tumor postów: 8070 | ![]() Zrób rysunek, zaznacz trójkąt o którym mówimy i powiedz, czy odcinek, który ma 12, to połowa czy całość przekątnej podstawy ostrosłupa. |
justyna33 postów: 25 | ![]() jest to połowa przekątnej podstawy ostrosłupa. |
tumor postów: 8070 | ![]() Tak jest. Nietrudne, prawda? :) |
justyna33 postów: 25 | ![]() z czyjąś pomocą, to wszystko jest do rozwiązania, dziękuję :) |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj