Prawdopodobieństwo, zadanie nr 5943
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
derafengor postów: 5 | ![]() 1. Wiadomo, ze karta wylosowana z $52$-kartowej talii jest czerwona. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze jest to siódemka kier? (a) $\frac{1}{26}$ (b) $\frac{1}{13}$ (c) $\frac{2}{13}$ (d) $\frac{13!}{26!}$ 2. Rzucamy raz dwiema kostkami do gry. Zdarzenie $A$ polega na tym, ze suma oczek na kostkach równa się $5$, a zdarzenie $B$ polega na tym, ze przynajmniej na jednej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek. Ile wynosi prawdopodobieństwo sumy i iloczynu zdarzeń $A$ i $B$ ? (a) $P(A \cup B) = \frac{3}{4} , P(A \cap B) = \frac{1}{9}$ (b) $P(A \cup B) = \frac{3}{4} , P(A \cap B) = \frac{2}{9}$ (c) $P(A \cup B) = \frac{1}{4} , P(A \cap B) = \frac{1}{9}$ (d) $P(A \cup B) = \frac{2}{9} , P(A \cap B) = \frac{1}{27}$ 3. Szympans przestawia kartki z literami S K N O K R U. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ułoży słowo KONKURS ? (a) $\frac{1}{720}$ (b) $\frac{1}{7!}$ (c) $\frac{1}{2520}$ (d) $\frac{1}{1260}$ |
tumor postów: 8070 | ![]() 1. Dzielimy ilość siódemek kier przez ilość wszystkich czerwonych kart. 2. Liczymy oddzielnie prawdopodobieństwo zdarzenia A (dzieląc ilość dwuelementowych ciągów dających sumę 5 przez ilość wszystkich dwuelementowych ciągów możliwych w tym doświadczeniu) i oddzielnie zdarzenia B (można z użyciem zdarzenia przeciwnego). Wygodnie potem policzyć prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A i B, czyli prawdopodobieństwo zdarzenia, że na przynajmniej jednej kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek, a suma jest równa 5. Prawdopodobieństwo sumy liczymy ze wzoru $P(A\cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)$ 3. Ilość wszystkich permutacji z powtórzeniami to $\frac{7!}{2!1!1!1!1!1!}$ (liczby w mianowniku oznaczają krotności poszczególnych liter, tylko K występuje powtórzona). Zatem jakie jest prawdopodobieństwo trafienia na tę szczególną? |
derafengor postów: 5 | ![]() Nie mam pojęcia jak to zrobić, tzn w 1. będzie (a), ale mógłbyś mi rozpisać 2 i 3? |
tumor postów: 8070 | ![]() Napisałem, jak to zrobić. W szkole też mówili. Dlaczego nie masz pojęcia? |
derafengor postów: 5 | ![]() Czyli tu będzie w 2 c i w 3 też c? |
tumor postów: 8070 | ![]() 2. nie 3. tak |
derafengor postów: 5 | ![]() wychodzi mi na to, że w 2 jest d tak? |
tumor postów: 8070 | ![]() Nie. Spoksik. Najdalej w ośmiu próbach trafisz. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj