Inne, zadanie nr 6324
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
penelopa38 postów: 18 | ![]() Bardzo proszę o pomoc prawdopodobieństwa ,permutacje ![]() ![]() ![]() 1. Zadanie 1.Na ile różnych sposobów można ustawić w szeregu: a) cztery osoby ; b) pięć osób ;c)dziesięć osób. Zadanie 2.Na ile różnych sposobów można posadzić przy okrągłym stole: a) cztery osoby ; b) pięć osób ;c)dziesięć osób. |
chiacynt postów: 749 | ![]() Zadanie 1 a) $ P_{4} = 4! =24 $ sposoby. b) $ P_{5} = 5! = 120 $ sposobów. c) $ P_{10} = 10! = 3628800 $ sposobów. OCTAVE v.4.2.1. >> factorial(10) ans = 3628800 Zadanie 2 Ustalamy miejsce dla pierwszej osoby, pozostałe (n-1) osób rozsadzamy na pozostałych $ n-1 $ miejscach tak jak w szeregu czyli na $ (n-1)!$ sposobów. Ponieważ było $ n $ możliwości wyboru pierwszej osoby na wybrane miejsce, to wszystkich sposobów jest $ n(n-1)! = P_{n} $ Rozwiązanie takie same jak zadania 1. |
penelopa38 postów: 18 | ![]() OCTAVE v.4.2.1. >> factorial(10) ans = 3628800 ??????????? to chyba nie jest juz częścią zadania nr1? bo ja zupełnie tego nie ogarniam! Jeśli chodzi o zad.2 to trzeba napisać do niego jeszcze rozwiązanie z którym totalnie sobie nie radzę!To jest dla mnie strasznie skomplikowane,możesz mi pomóc i zamieścić rozwiązanie do końca ,przepraszam ![]() |
chiacynt postów: 749 | ![]() Zadanie 1 Do rozwiązanie podpunktu c) użyłem programu komputerowego OCTAVE aby obliczyć wartość permutacji bez powtórzeń dla ustawień dziesięciu osób w szeregu $ P_{10} = 3628800$ sposobów. Zadanie 2 ma takie same rozwiązanie ja zadanie 1. Siadanie osób przy stole na ustalonych miejscach odpowiada ustawieniu osób w szeregu, a więc ogólnie dla ilości $ n $ osób takich ustawień jest tyle, ile permutacji bez powtórzeń ze zbioru n-elementowego tj. $ P_{n} = n!.$ a) $ P_{4} = 24$ sposoby. b) $ P_{5} = 120 $sposobów c) $ P_{10} = 3628800 $ sposobów. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj