Liczby rzeczywiste, zadanie nr 702
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
v8fun postów: 106 | ![]() Liczby x-1,2x ; x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.Oblicz x. |
Szymon postów: 657 | ![]() 2x-(x-1) = x+3-(2x) 2x-x+1 = x+3-2x x+1 = -x+3 x+x = 3-1 2x = 2/: 2 x = 1 |
v8fun postów: 106 | ![]() Dzięki,kolego.Mógłbyś tylko krótko wyjaśnić słownie ? |
Szymon postów: 657 | ![]() Oczywiście. Różnica w ciągu arytmetycznym między kolejnymi wyrazami jest stała , więc zrobiłem takie równanie : 2x-(x-1) Różnica między drugim a pierwszym wyrazem x+3-(2x) Różnica między trzecim a drugim wyrazem 2x-(x-1) = x+3-(2x) Rozwiązaniem tego równania jest x=1 i to właśnie chciałeś wyliczyć. |
v8fun postów: 106 | ![]() Sorry,ale jeszcze nie rozumiem.Skąd te wartości ? Skąd to 2x w równaniu ? ![]() |
Szymon postów: 657 | ![]() Kolejne wyrazy to : x-1 ; 2x ; x+3 Różnica drugiego wyrazu do pierwszego ma się tak samo jak różnica trzeciego wyrazu do drugiego. Czyli : 2x-(x-1) = x+3-(2x) Rozwiązujemy to równanie i po sprawie. Już nie wiem jak Ci mam inaczej wytłumaczyć. ![]() |
irena postów: 2636 | ![]() Można tak: (a, b, c)- ciąg arytmetyczny, jeśli 2b=a+c Tutaj: $4x=x-1+x+3$ $2x=2$ $x=1$ |
v8fun postów: 106 | ![]() Zrozumiane.Dzięki ![]() |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj