Prawdopodobieństwo, zadanie nr 887
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
dusia150 postów: 3 | ![]() W partii towarów jest 6 sztuk II gatunku, pozostałe są gatunku I. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch towarów I gatunku równa się 0,5. Ile sztuk towaru I gatunku zawiera partia towarów? |
irena postów: 2636 | ![]() Sprawdź dane, bo coś tu nie pasuje |
gmac postów: 2 | ![]() Witam. Dlaczego nie pasuje? Danych jest wystarczająco dużo do podania odpowiedzi. x-sztuki I gat. x+6 wszystkie sztuki A-zdarzenie że wylosujemy 2 sztuki I gat moc zbioru omega=symbol Newtona (x+6 nad 2) moc zbioru zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A = symbol newtona(x nad 2) czyli P(A) mamy jako funkcję wymierną. Wychodzi równanie z jedną niewiadomą gdzie po prawej jest 0,5. Co tu jeszcze chcieć? A może się mylę? Wydaje mi się że nie....ale czekam na sprawdzenie przez zainteresowanych. |
irena postów: 2636 | ![]() gmac - szkoda, że nie podałeś/aś rozwiązania. Ja się po prostu gdzieś pomyliłam w obliczeniach. Bo chyba wyróżnik wychodził mi ujemny lub pierwiastek z delty niewymierny... Oto pełne rozwiązanie: n- ilość sztuk I gatunku (n+6) - ilość wszystkich sztuk Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch sztuk I gatunku jest równe: $\frac{n}{n+6}\cdot\frac{n-1}{n+5}=\frac{1}{2}$ $2n(n-1)=(n+6)(n+5)$ $2n^2-2n=n^2+11n+30$ $n^2-13n-30=0$ $\Delta=169+120=289$ $\sqrt{\Delta}=17$ $n_1=\frac{13-17}{2}<0\vee n_2=\frac{13+17}{2}=15$ $n=15$ Przepraszam za zamieszanie ![]() |
gmac postów: 2 | ![]() :) nie myli się ten co nic nie robi. Mam pytanie, czy irena na zadania.info to Ty? Jeśli tak to sporo się udzielasz matematycznie :) pozdrawiam ![]() |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj