Prawdopodobieństwo, zadanie nr 966
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
damianek postów: 10 | ![]() Asia, Krysia, Ewa i Natalia poszły do kina. Na salach usiadły losowo na wykupionych kolejnych czterech miejscach. Oblicz prawdopodobieństwo że Ewa i Natalia usiadły obok siebie.Prosze o pomoc ;) |
Szymon postów: 657 | ![]() $P(A) = \frac{2!\cdot2!\cdot3}{4!} = \frac{12}{24} = \frac{1}{2}$ Napisałem same obliczenie , gdyby było nie zrozumiałe to mogę napisać :) |
damianek postów: 10 | ![]() prosze jednak o dokładne obliczenia gdyz wogóle nie pojmuje matematyki |
Szymon postów: 657 | ![]() OK Dziewczynek było 4 więc mogły usiąść na 4! sposoby ($1\cdot2\cdot3\cdot4 = 24$). Ewa i Natalia musiały usiąść koło siebie , obojętnie czy po lewej stronie była Ewa i po prawej Natalia , czy odwrotnie($1\cdot2 = 2! = 2$). Pozostałe dwie dziewczynki mogą także usiąść na dwa sposoby więc także 2! . A sposobu siedzenia Ewy i Natalii są następujące : EN-- -EN- --EN są 3 kombinacje , tak jak wspomniałem na początku Ewa i Natalia mogą siedzieć na 2 sposoby , pozostałe 2 dziewczynki także na 2 sposoby. Więc : $P(A) = \frac{2!\cdot2!\cdot3}{4!} = \frac{12}{24} = \frac{1}{2}$ |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj