Geometria, zadanie nr 968
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
damianek postów: 10 | ![]() Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy otrzymując stożek o trzykrotnie mniejszym polu podstawy. Ile wynosi stosunek objetości duzego stozka do objetosci małego stozka? |
irena postów: 2636 | ![]() Mały, odcięty stożek jest podobny do stożka dużego. Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. k- skala podobieństwa dużego stożka do małego $k^2=3$ $k=\sqrt{3}$ Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa. $k^3=(\sqrt{3})^3=3\sqrt{3}$ Stosunek objętości dużego stożka do objętości małego stozka jest równy $3\sqrt{3}$ |
damianek postów: 10 | ![]() nie połapuje sie w tych przyciskach latex, co znaczy $ itp |
julia postów: 29 | ![]() chodzi o:(tłumacząc co napisałairena) Mały, odcięty stożek jest podobny do stożka dużego. Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. k- skala podobieństwa dużego stożka do małego: k^2=3 k=3 Stosunek objętości brył podobnych jest równy sześcianowi skali podobieństwa. k^3=(3)^3=3{3} Stosunek objętości dużego stożka do objętości małego stozka jest równy 3{3} P.S.nic z tego nierozumię ale chyba ona tak napisała (nie jestem do końca pewna, bo sama za bardzo nieznam tych przycisków ale myślę że chociaż moje lekkie przetłumaczenie ci pomoże) ![]() |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj