Optyczna wielkość z odległości
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Wiadomość |
n0carz postów: 2 | ![]() Witam. Proszę o podpowiedź bo nie wiem jak ugryźć problem obliczenia optycznej wielkości przedmiotu. Wyjaśniam o co mi chodzi dokładniej. Zajmuje się projektowanie graficznym i chce wiedzieć z jakiej odległości grafika na np. banerze będzie czytelna. Załóżmy, że mam baner o wymiarach 1x1m i patrzę na niego z odległości 10m jaka będzie jego optyczna wielkość. Pewnie banalne pytanie ale jakoś nie potrafię sobie z nim poradzić:/ Z góry dziękuje za wszelką pomoc. |
tumor postów: 8070 | ![]() Chodzi o rozmiary kątowe. Jeśli wyobrazisz sobie okrąg o promieniu $10m$, w którego środku stoisz, to jego długość wynosi $20\pi m \approx 31,83m$ Obiekt metrowy będzie zajmował zatem nieco więcej niż 1/32 tego okręgu. Gdy chodzi o czytelność, to ma znaczenie kątowa rozdzielczość ludzkiego oka. To, co nazywasz "optyczną wielkością" oznacza właśnie, jaką część pola widzenia zajmuje obiekt, czyli jest to pytanie o rozmiary kątowe. |
n0carz postów: 2 | ![]() Dzięki wielkie za odpowiedź. A teraz jeśli można wyjaśnij mi łopatologicznie jak można zastosować wiedzę z rozmiarów kątowych w praktyce :) Jak mam wyliczyć jaką część pola widzenia będzie zajmował obiekt 1x1m, oddalony o 10m by można było zasymulować to na monitorze - skalując projekt do odpowiedniej wielkości tak by zajmował takie pole widzenie jaką miał by zajmować pełnowymiarowy realny obiekt z 10m? Rozumiem, że odpowiedź może być dość względna i pewnie zależy od kilku czynników (chodź by nawet od tej w jakiej odległości od siebie mam monitor), ale przynajmniej by móc w miarę pewnie stwierdzić "TAK, to będzie widoczne z tej odległości" lub "NIE, przy tej wielkości grafika będzie nieczytelna" itd.. Czy w ogóle coś takiego da się zrobić? |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj