logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - szkoła podstawowa » zadanie

Liczby naturalne, zadanie nr 596

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

6597109
postów: 172
2013-01-02 17:05:09

Najwięcej czasu w kosmosie przebywał rosyjski astronauta Awidiejew, łącznie 747 dni i 14 godzin. Ile to godzin?
(oblicz zadanie klasa 4 sp)


6597109
postów: 172
2013-01-02 17:07:09


Kometa Halleya pojawia się w naszym układzie słonecznym co 76 lat. Ostatni raz widziano ją w 1986 roku. Ile lat będę miał gdy pojawi się znowu?
(zadanie klasa 4 , teraz mam 11 lat)


agus
postów: 2385
2013-01-02 17:16:15

747*24+14=17928+14=17942

747*24=747*20+747*4=14940+700*4+40*4+7*4=14940+2800+160+28=17928

ewentualnie 747 przez 24 można pomnożyć pisemnie

Wiadomość była modyfikowana 2013-01-02 17:22:06 przez agus

agus
postów: 2385
2013-01-02 17:18:00

1986+76=2062
2062-2013=49
11+49=60

strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2019 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt   drukuj