Zadania tekstowe, zadanie nr 968
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
karol2005 postów: 3 | ![]() W lecie podczas wakacji Walek pomaga rodzicom w prowadzeniu gospodarstwa. Właśnie pasie na łące kozy. Józek, jego kolega szkolny, mieszka w sąsiedniej wsi. Józek idzie ścieżką polną. Mijając Walka pozdrawia go i pyta: -Czy te wszystkie kozy należą do twego ojca -O, nie. Te kozy należą do czterech właścicieli: mego dziadka, mego stryja, mojej ciotki i mego ojca. Każdy z wymienionych właścicieli ma inną ilość kóz, ale mój ojciec ma najwięcej. - A kto ma najmniej? - Mój dziadek. - Ileż to kóz ma twój dziadek Jedną, czy więcej - Dziadek ma ... (Walek powiedział ile kóz ma dziadek) - A ile jest wszystkich kóz? Rozbiegły się po łące, że trudno je zliczyć. - Mniej niż osiemnaście. Ale najdziwniejsze, że iloczyn liczb kóz poszczególnych właścicieli wynosi tyle, ile złotych dostanę w nagrodę za pasienie tych kóz przez wakacje. - Ile dostaniesz Walek powiedział Józkowi, ile dostanie za pasienie tych kóz. - Po tym wszystkim, czego się od ciebie dowiedziałem - powiedział Józek - mogę ci powiedzieć, ile kóz ma każdy z właścicieli. - Ciekaw jestem, powiedz. - Dziadek ma .... stryj ma .... ciotka ma .... Po ile kóz mieli: dziadek, stryj, ciotka i ojciec Walka? ![]() |
tumor postów: 8070 | ![]() Najmniej mogą mieć razem 1+2+3+4 kozy Najwięcej 17. W zadaniu Józek dowiaduje się: - kto ma najmniej i ile ma - kto ma najwięcej - jaki jest iloczyn poszczególnych ilości Te informacje mają być wystarczające dla Józka. Możliwości jest dużo. Kluczowe jest szybkie odrzucanie tych niespełniających zadania. Na przykład 1+2+3+8 oraz 1+2+4+6 mają tę samą najmniejszą ilość i ten sam iloczyn. Gdyby zatem któraś z tych ilości była odpowiedzią, Józek by się nie dowiedział. Należy wyeliminować takie właśnie możliwości, które nie pozwoliłyby Józkowi na rozwiązanie. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj