Statystyka, zadanie nr 1160
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
knapiczek postów: 112 | ![]() 1.Dziesieciu wyborowych strzelców celuje do lecacego samolotu.Prawdopodobienstwo trafienia samolotu dla kazdego z nich jest stałe i wynosi p.Obliczyc prawdopodobienstwo tego, ze samolot zostanie trafiony. 2.Rzucamy 5 razy moneta symetryczna. Jakie jest prawdopodobienstwo trzykrotnego wyrzucenia orła? |
knapiczek postów: 112 | ![]() dobra, drugie mam ale w pierwszym wychodzi mi wynik (1-p)^{10}, a prawidłowym rozwiązaniem jest wynik: 1-(1-p)^{10} |
tumor postów: 8070 | ![]() No co się wy_głu_piasz? :) - to mi cenzuruje bestia. $p$ że trafia $1-p$ że nie trafia $(1-p)^{10}$ że żaden nie trafi $1-(1-p)^{10}$ że którykolwiek trafi Wiadomość była modyfikowana 2013-03-02 16:02:58 przez tumor |
knapiczek postów: 112 | ![]() bez cenzury, jak się podstawi do schematu Bernoulliego(czy jak tam się zwał) to wychodzi mi: S(10=0)=(\frac{10}{0})\cdotp^{0}\cdotq^{10}=(1-p)^{10} to jak to w takim razie zastosować do tego schematu? |
knapiczek postów: 112 | ![]() aaa dobra wiem, wiem bo to było zdarzenie przeciwne, cofam pytanie |
tumor postów: 8070 | ![]() No dobrze stosujesz do schematu. Tylko liczysz nim 0 (słownie ZERO) trafień. A w zadaniu pytają o co najmniej jedno, czyli zdarzenie przeciwne, stąd 1- Natomiast mogłabyś (męczące) liczyć schematem B. najpierw 1 sukces, potem 2 sukcesy, potem 3 sukcesy, ... aż do 10. I suma będzie też taka. (nie ma cofania pytania. NIE MA. Wszyscy tu mają widzieć) Wiadomość była modyfikowana 2013-03-02 16:05:23 przez tumor |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj