Analiza matematyczna, zadanie nr 1379
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
ixiak postów: 4 | ![]() Hejka, mam problem z zadankiem ;] Udowodnij, ze suma trzech poniższych całek krzywoliniowych: całka krzywoliniowa po drodze ABCA ($3x^{2}y+\frac{2}{3}{xy^{2}}$)dx + ($x^{3}+x^{2}y^{2}$)dy = całka krzywoliniowa po drodze AB ($3x^{2}y+\frac{2}{3}{xy^{2}}$)dx + ($x^{3}+x^{2}y^{2}$)dy+ całka krzywoliniowa po drodze BC ($3x^{2}y+\frac{2}{3}{xy^{2}}$)dx + ($x^{3}+x^{2}y^{2}$)dy+ całka krzywoliniowa po drodze CA ($3x^{2}y+\frac{2}{3}{xy^{2}}$)dx + ($x^{3}+x^{2}y^{2}$)dy pomiedzy pkt:A (0,0), B(3,0), C(3,2), A(0.0) ma wartosc zero przyjujac ze drogi pomiedzy pkt sa liniami prostymi Z tego co ogarniam tu powinno zadziałac tw. greena ktore mowi, ze jezeli $\frac{\delta Q}{\delta x} = \frac{\delta P}{\delta y}$ to całka po drodze zamknietej jest rowna zero. tyle ze wlasnie nie wychodza mi rowne ;/ Wiadomość była modyfikowana 2013-06-02 14:46:30 przez ixiak |
ixiak postów: 4 | ![]() ok mam problem z calka po drodze CA, reszte zrobiłem. tworze rownania parametyryczne $x=3-t $ $y=2-\frac{2}{3}t$ $0\le t\le3$ i tu się zaczynają schodzy nie mam pomysłu jak to rozpracować |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj