Analiza matematyczna, zadanie nr 1668
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
agusiaczarna22 postów: 106 | ![]() Mam za zadanie napisać korzystając z wzoru Taylora przybliżenie z resztą np. cosinusa 0.2 . Jak to się robi?? Proszę o dokładne wyjaśnienie:) |
tumor postów: 8070 | ![]() Z "jakiegoś wzoru Taylora". Ten jakiś wzór to $f(x)=\frac{f(x_0)}{0!}(x-x_0)^0+\frac{f`(x_0)}{1!}(x-x_0)^1+\frac{f``(x_0)}{2!}(x-x_0)^2+...+\frac{f^{(n)}(x_0)}{n!}(x-x_0)^n+R$ Zauważ, że we wzorze używa się kolejnych pochodnych funkcji f w punkcie $x_0$. To znaczy dobrze tak wybrać $x_0$, żeby umieć policzyć te pochodne. :) W naszym przypadku $f(x)=cosx$ Pochodne cosinusa to kolejno $-sinx,-cosx,sinx,cosx$ i tak w kółko. Bez problemu policzysz ich wartości na przykład dla $x_0=0$. Za $x$ podstawiasz do wzoru $0,2$. Policz kilka początkowych wyrazów, czyli np dla $n=5$. Posumuj. Potem tu napisz ile wyszło Tobie, a ile mówią tablice :P |
agusiaczarna22 postów: 106 | ![]() A możesz mi to krok po kroku wytłumaczyć???:)Bo ja tego nie rozumiem :( Tak szczegółowo. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj