logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wyższe » zadanie

Logika, zadanie nr 3304

ostatnie wiadomości  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwiązanie

geometria
postów: 865
2015-03-13 02:38:55

Napisac nastepujaca formule w postaci alternatywno-koniunkcyjnej i koniunkcyjno-alternatywnej.

(p$\Rightarrow$q)$\Rightarrow$(p$\Rightarrow$r)

$\iff$$\neg$(p$\Rightarrow$q)$\vee$(p$\Rightarrow$r)$\iff$(p$\wedge$$\neg$q)$\vee$$\neg$($\neg$(p$\Rightarrow$r))$\iff$(p$\wedge$$\neg$q)$\vee$($\neg$(p$\wedge$$\neg$r)) to jest postac alternatywno-koniunkcyjna. dobrze?
a ta druga?


tumor
postów: 8070
2015-03-13 06:17:48



Wiadomość była modyfikowana 2015-03-13 06:53:49 przez tumor

geometria
postów: 865
2015-03-13 16:42:08

Dziekuje.


geometria
postów: 865
2015-03-14 14:07:52

Wracajac jeszcze do postaci alternatywno-koniunkcyjnej (a-k) i koniunkcyjno-alternatywnej (k-a).

Jezeli mam np. taka formule:
p$\wedge$q$\wedge$$\neg$r to jest to postac zarowno (a-k) jak i (k-a). (1-czlonowa alternatywa, ten czlon to koniunkcja oraz rowniez koniunkcja 3 czlonow, z ktorej kazdy jest 1-czlonowa alternatywa)

albo taka
p$\vee$q$\vee$$\neg$r to jest to rowniez postac zarowno (a-k) jak i (k-a)

Prawda?

strony: 1

Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj





© 2019 Mariusz Śliwiński      o serwisie | kontakt   drukuj