Inne, zadanie nr 401
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
aglii postów: 1 | ![]() Hej! Bardzo prosiłabym o pomoc w rozwiązaniu zadań, które były zeszłym roku na poprawce z Teorii Systemów, której nie udało mi się niestety zaliczyć. W tym roku mam możliwość zdawani we wcześniejszym terminie, dlatego prosiłabym o szybką pomoc. Oto zadania: 1.Dynamika zmian populacji wyraża się następującym układem równań ( mam zapisane L.V. tzn chyba,że prawo Lotka-Voltera): $\frac{dP1}{dt} = -aP1 + bP1P2$ $\frac{dP2}{dt} = -cP2 + dP1P2$ Należy wyliczyć wartość stanu stacjonarnego dla obydwu wartości niezerowych. 2. Wydatki budżetu (d1(t)) w 2007roku wyniosły 6,1mld USD. Wzrost wykładniczy wydatków rocznie wynosi 0,027. Dochody budżetu (d2(t)) w 2010 roku wyniosły 5,3 mld USD. Wzrost wykładniczy dochodów rocznie wynosi 0,037. Kiedy wydatki i dochody będą sobie równe. Narysować wykres czasowy z charakterystycznymi punktami. 3. Narysować wykresy czasowe i trajektorię procesu systemowego, w którym występują zmienna V1(t) i V2(t), gdzie: $V1(t) = 1,5 e^{-5t}$ $V2(t) = \frac{t}{t+4}$ DZIĘKI! |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj