Inne, zadanie nr 5076
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
swistalke postów: 3 | ![]() MACiERZE - Stosując wzory Cramera, obliczyć "y" i "z", z układu: 3x+4y+5z-3t=7 2x+2y+4z-t=8 3x+y+2z+4t=20 x+2y+z+3t=-5 Wyniki mają wyjść: y=3, z=2. |
janusz78 postów: 820 | ![]() Ze wzorów Gabriela Cramera $ y = \frac{W_{y}}{W},$ (1) $ z = \frac{W_{z}}{W}.$ (2) Oblicz trzy wyznaczniki $ W, \ \ W_{y}, \ \ W_{z}$ i podstaw do (1), (2). |
swistalke postów: 3 | ![]() Tak robię właśnie, ale za nic nie chcą wyjść mi te wyniki, które mam podane. Mógłby ktoś sam to obliczyć i podać jakie wyniki mu wyjdą i czy będą zgodne z tymi co podałam przy treści zadania? Wiadomość była modyfikowana 2016-12-16 14:27:55 przez swistalke |
tumor postów: 8070 | ![]() Niezależnie od wyboru metody przy takim przykładzie nie wyjdzie $y=3, z=2$. Wyszłoby gdyby w ostatnim równaniu było -3t, a nie +3t. Masz dobrze przepisany przykład? Po zmianie jest $W=-12, W_y=-36, W_z=-24$ |
swistalke postów: 3 | ![]() Akurat zadanie przepisałam dobrze, najwyraźniej Profesor przy podawaniu zadań sam się pomylił, a ja nie zauważyłam tego błędu wcześniej. Dziękuję za pomoc w takim razie :) |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj