Analiza matematyczna, zadanie nr 5093
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
matematycznyswi postów: 14 | ![]() lim->$\infty$$\sqrt{n^2+8n-6}$-$\sqrt{n^2+n+7}$ Proszę o pomoc, nalezy obliczyc funkcję. |
matematycznyswi postów: 14 | ![]() Kolejny przykład lim->$\infty$$\sqrt{n^2-4n+1}$-$\sqrt{n^2+7n+8}$ |
matematycznyswi postów: 14 | ![]() lim $\sqrt{n^2-9n-3}$-$\sqrt{n^2-6n-3}$ n->$\infty$ bardzo proszę o pomoc! porady z innych forum nie sprawiły,ze potrafiłam to rozwiązać, proszę o wyniki |
tumor postów: 8070 | ![]() Może obliczyć granicę, a nie funkcję? Nie jest winą forum, że nie potrafisz rozwiązać. Nie potrafisz nawet poprawnie zapisać przykładu. $\lim_{n \to \infty}\sqrt{n^2+8n-6}-\sqrt{n^2+n+7}= \lim_{n \to \infty}(\sqrt{n^2+8n-6}-\sqrt{n^2+n+7}) \frac{\sqrt{n^2+8n-6}+\sqrt{n^2+n+7}}{\sqrt{n^2+8n-6}+\sqrt{n^2+n+7}}= \lim_{n \to \infty}\frac{n(7-\frac{13}{n})}{n(\sqrt{1+\frac{8}{n}-\frac{6}{n^2}}+\sqrt{1+\frac{1}{n}+\frac{7}{n^2}})} =\frac{7}{2}$ Użyłem tu wiedzy tajemnej gimnazjalnej, wyłączania n przed nawias, wzorów skróconego mnożenia etc. Reszta przykładów jest dla Ciebie. Nie zrobisz samodzielnie, to nie będziesz umieć. |
matematycznyswi postów: 14 | ![]() mogłbys mi wytłumaczyc to co jest pod kreską ułamkową w ost5atnim zapisie? nie rozumiem skad te ułamki typu 8/n, 6/n |
tumor postów: 8070 | ![]() z wyciągnięcia n przed nawias. Już napisałem wyżej, że tej właśnie sztuki używam. Jeśli w tę stronę jest Ci trudno, to spróbuj w przeciwną. Wymnóż wnętrze nawiasu przez n, które znajduje się przed nawiasem. Zobacz, co wyjdzie. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj