Probabilistyka, zadanie nr 5103
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
almgamdi postów: 10 | ![]() Witam. W następnym semestrze mam przedmiot o nazwie "Probabilistyka" Próbowałem się z nim zapoznać ale na razie jestem totalnie zielony. Mam kilka zadań do których rozwiązania nie jestem pewien a chciałbym wiedzieć o co chodzi i jak to policzyć. 1.Firma A i B produkują procesory. W magazynie są 3 procesory z firmy A i 6 procesorów z firmy B. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po wyciągnięciu trzech procesorów, wylosowany zostanie dokładnie jeden procesor z firmy B? 2.W urnie są 1 kula biała, 2 zielone, 1 czarna i 1 we wszystkich kolorach. Załóżmy, że zdarzenia A,B,C przypisane są do wyciągnięcia kolejno kuli białej, zielonej i czarnej. Czy zdarzenia są parowo zależne? Czy wszystkie ze sobą są niezależne? 3.Trzy maszyny produkują śruby. Jedna z wydajnością 25%, druga 45% a trzecia 30%. Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia wybrakowanej śruby, jeśli wiadomo, że wybrakowane partie z poszczególnych maszyn wynoszą 1%,2% i 4%? 4.Rzucono trzy razy monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia tylko pierwszego orła, jeśli wcześniej padły 2 reszki. Z góry dziękuję za rozwiązania. |
janusz78 postów: 820 | ![]() Jak będziesz miał przedmiot Probabilistyka w następnym semestrze to wtedy poznasz takie pojęcia jak: - prawdopodobieństwa zdarzenia, - niezależność zdarzeń, - prawdopodobieństwo warunkowe, - prawdopodobieństwo całkowite (zupełne) - wzór pastora Thomasa Bayesa. - prawdopodobieństwo rozkładu hipergeometrycznego I te cztery zadania pod warunkiem że nie będziesz się lenił i nie będziesz zielony - rozwiążesz bez problemu. Na przykład zadanie 1. Ze wzoru na rozkład hipergeometryczny $ H(9,3,1)$ $P(B) = \frac{{6\choose 1}\cdot {3\choose 2}}{{9\choose 3}}.$ Wiadomość była modyfikowana 2016-12-27 13:36:26 przez janusz78 |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj