Algebra, zadanie nr 5265
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
twojdostawca postów: 58 | ![]() A^-1= 1/(-2) *{{-9,-5,-6}{18,9,12}{16,-3,10}}^T=?? |
twojdostawca postów: 58 | ![]() macierz odwrotną element macierzy można zapisać np (4,5) liczbę po przecinku ?? |
twojdostawca postów: 58 | ![]() http://www.math.edu.pl/upload/img/588.png jak rozumiesz te zadanie ?? |
tumor postów: 8070 | ![]() Jeśli uporczywie nie będziesz przepisywać poleceń, to zacznę kasować posty. Dana jest macierz $A=\left[\begin{matrix} 3&1&-5 \\ -1&3&-1 \\ 3&-3&-2 \end{matrix}\right]$ transponowanie to zamiana wierszy z kolumnami $A^T=\left[\begin{matrix} 3&-1&3 \\ 1&3&-3 \\ -5&-1&-2 \end{matrix}\right]$ macierz odwrotną znajduje się na kilka sposobów (google wiedzą, podręczniki wiedzą, ja wpisałem pytanie w google) $A^{-1}=\left[\begin{matrix} 4,5&-8,5&-7 \\ 2,5&-4,5&-4 \\ 3&-6&-5 \end{matrix}\right]$ Mnożenie macierzy to już treść innego zadania, nie powinno być problemu z wymnożeniem $A*A^T$ $A^T*A^{-1}$ Wyniki możesz sprawdzić w excelu, online, ewentualnie ja skopiuję do excela, jak podasz co Ci wyszło. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj