Probabilistyka, zadanie nr 5331
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
paloma postów: 2 | ![]() Dobry wieczór Państwu. Mam takie dość trudne zadanie, z którym nie umiem sobie poradzić. Bardzo proszę o wskazówki, jak je rozwiązać. Rzecz tyczy się dwuwymiarowego rozkładu wykładniczego Raftery'ego(Raftery's bivariate exponential distribution). Trzeba wyznaczyć funkcję P(X>x,Y>y), gdzie x,y>=0, przy następujących założeniach: A,B,C są zmiennymi losowymi niezależnymi o rozkładzie wykładniczym z parametrem a>0; J jest zmienną losową o rozkładzie Bernoulliego z parametrem 0<p<1 niezależną od A,B,C; X=(1-p)A+JC; Y=(1-p)B+JC. Zadanie zaczerpnięte jest z książki Nelsena "An introduction to copulas". Autor odsyła przy tym zadaniu do dwóch artykułów Raftery'ego: 1. "A continuous multivariate exponential distribution" 1984 Comm. Statist. A-Theory Methods 13, 947-965; 2. "Some properties of a new continuous bivariate exponential distribution" 1985 Statist. Decisions Supplement Issue No. 2, 53-58; ale ja nie mam dostępu do tych artykułów. Czy ktoś z Państwa ma może do nich dostęp i mógłby mi wysłać? Myślę, że tam znalazłabym chociaż wskazówki do rozwiązania. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj