Analiza matematyczna, zadanie nr 5426
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
7ohn postów: 31 | ![]() Kolejna granica do rozwiązania met. L'Hospitala $\lim_{x \to 0+} (\frac{1}{x} - \frac{1}{sin2x})$ Symbol nieoznaczony $\infty - \infty$ Tu mam problem z sin2x, zapisać jako 2sinxcosx czy zostawić jako sin2x ? Po sprowadzeniu do wspólnego mianownika $\frac{sin2x-x}{x(sin2x)}$ Wiadomość była modyfikowana 2017-04-06 19:32:05 przez 7ohn |
tumor postów: 8070 | ![]() a możesz mi wyjaśnić, jak ustalasz, że to symbol nieoznaczony $\infty-\infty$ ? Bo tak zapisana granica po prostu nie istnieje, nie nadaje się do policzenia żadną metodą. Nie istnieje. A że granica może miała być w 0, to ja bym musiał zgadywać. Nie będę zgadywać. |
7ohn postów: 31 | ![]() a moment, przepraszam tam jest błąd lim x -> 0+ a nie do nieskończoności przy kopiowaniu nie zmieniłem z poprzedniego, podstawiając za iksa zero: 1/0 - 1/sin0 = [wyżej wymieniony symbol nieoznaczony] przez zapis w tex zdarzają mi się takie pomyłki Wiadomość była modyfikowana 2017-04-06 14:21:23 przez 7ohn |
tumor postów: 8070 | ![]() Może zostać sin2x Sprowadzone do wspólnego mianownika jaki daje symbol? |
7ohn postów: 31 | ![]() $ [\frac{sin 2*0 - 0}{0(sin2*0}] = [\frac{0}{0}]$ |
tumor postów: 8070 | ![]() zatem spełnia założenia de l'H |
7ohn postów: 31 | ![]() po wyliczeniu pochodnych wychodzi$\frac{1}{0+} = \infty$ Czy taka postać jest prawidłowa ? |
tumor postów: 8070 | ![]() tak, to prawidłowy wynik |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj