Analiza matematyczna, zadanie nr 5592
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
elteer postów: 2 | ![]() Witam, Mam problem z rozwiązaniem tego zadania: Naszkicować zbiór A = f(x; y)$\in R^{2}: x^{2} + y^{2} + 6y - 2x > 0$ Wychodzi mi promień $\sqrt{10} $ co budzi mój niepokój. Chciałbym jeszcze poprosić o wytłumaczenie mi jaki wpływ na zadanie ma $A = f(x; y)\in R^{2}$ Dziękuje. |
tumor postów: 8070 | ![]() Jak bardzo masz pewność, że tam jest f, a nie otwierający nawias klamrowy? Dlaczego liczba $\sqrt{10}$ jest niepokojąca? Bo z filmów byś wiedział, że może niepokoić na przykład 23 (Jim Carrey) albo 1408 (John Cusack), nie mówiąc o 217 czy 237 (z Lśnienia). |
elteer postów: 2 | ![]() Tak, zamiast f jest tam {. Niepokoi mnie $\sqrt{10}$ bo to zadanie z kolokwium, z reguły wyniki na testach są "ładne". No bo jak naszkicować na układnie współżędnym X,Y, koło o promieniu $\sqrt{10}$. A czy $f(x,y)\in R^{2}$ zmienia coś w zadaniu? Czy można traktować to jako zwykły zapis zbioru liczb rzeczywistych? |
tumor postów: 8070 | ![]() Zapis $f(x,y)$ wymagałby komentarza, ale domyślnie mówi o funkcjach dwuargumentowych. Jest wówczas bez sensu uznać, że te funkcje należą do zbioru $R^2$. Zapytałem właśnie gimnazjalistów, skąd wziąć liczbę $\sqrt{10}$ i mi powiedzieli, że trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 i 1 ma przeciwprostokątną $\sqrt{3^2+1^2}=\sqrt{10}$. Powołali się na jakieś tw. Pitagorasa, jeśli dobrze usłyszałem. Co byśmy bez nich zrobili. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj