Rachunek różniczkowy i całkowy, zadanie nr 5637
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
sylwia95 postów: 1 | ![]() Witam :) Dostałam kilka zadań do zrobienia na studiach. Problem polega na tym że nie idzie mi ta matematyka.:( Może mi ktoś rozwiązać kilka zadań abym miała wzór i mniej więcej zobaczyła jak się te zadania rozwiązuje. Byłabym bardzo wdzięczna :) 1.Wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema lokalne funkcji. $ a) f(x)= -\frac{1}{3} x^{3}+ \frac{1}{2}x ^{2}+2x+3 $ $ b) f(x)= (2x-1) \cdot e^{x} $ $ c) f(x)= \frac{ x^{2}-x+1 }{x-1} $ 2.Wyznacz przedziały wypukłości, wklęsłości oraz punkty przecięcia funkcji. $ a) f(x)= -\frac{1}{3} x^{3} + \frac{1}{2} x^{2} +2x+3 $ $ b) f(x)= x^{4} -2 x^{3} +1 $ 3.Oblicz pole obszaru ograniczonego liczbami $ a) y= x^{2}, y= 2x+3 $ $ b) y= x^{2}-5x+4, y=4-x $ 4.Koszt produkcji K(x) zależy od wielkości produkcji x następująco K(x)=5000+1000x+20 x^{2} -0,01 x^{3} Oblicz koszt końcowy oraz elastyczność kosztu dla wielkości produkcji a)100 jednostek b)400 jednostek Podaj interpretacje otrzymanych liczb. 5.Wyznacz ekstrema lokalne fukcji. $ a)z=27xy= x^{3}- y^{3} $ $ b)z=xy- \frac{1}{x} - \frac{1}{y} $ $ c)z= x^{2}y+x+yx-2 $ $ d)z= x^{2}+4y ^{2}-xy+5x-y+7$ |
tumor postów: 8070 | ![]() Na forum znajdują się liczne zadania z tymi samymi poleceniami, które będą stanowić dla Ciebie świetne przykłady, żebyś zobaczyła, jak się rozwiązuje. Google z powodzeniem znajdzie zadania, tylko wpisz kluczowe słowa z poleceń i ogranicz szukanie do math.edu.pl |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj