Geometria, zadanie nr 5701
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
xyz postów: 18 | ![]() Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać: Wykaż analitycznie i geometrycznie, że przy dowolnych wektorach p,q,r, wektory p-q, q-r i r-p są komplanarne(leżą na jednej płaszczyźnie). Z góry dziękuję za pomoc |
tumor postów: 8070 | ![]() Dwa wektory są komplanarne. Wystarczy zauważyć, że ich suma leży na tej samej co one płaszczyźnie, a potem że wektor przeciwny do sumy też leży na tej płaszczyźnie. Analitycznie: wystarczy zauważyć, że trzeci wektor jest liniową kombinacją dwóch pierwszych (ze współczynnikami równymi -1), zatem wektory są liniowo zależne, dwa pierwsze rozpinają przestrzeń maksymalnie dwuwymiarową (prostą lub płaszczyznę), a trzeci leży w tej przestrzeni. Dla przestrzeni $R^3$ można jeszcze przeprowadzić rachunek na współrzędnych, dla przykładu licząc wyznacznik (il. mieszany) otrzymamy 0, czyli liniową zależność układu wektorów lub, interpretując geometrycznie, zerową objętość równoległościanu wyznaczonego przez trzy wektory. |
xyz postów: 18 | ![]() Próbowałam i niestety dalej nie rozumiem i nie wiem jak to zrobić. |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj