Probabilistyka, zadanie nr 5720
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
lukasz19875 postów: 5 | ![]() Proszę o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem następujące zadanie: Treść: Oblicz prawdopodobieństwo przekazania sygnału przez układ pokazany na rysunku składający się z przekaźników działających niezależnie od siebie, jeśli prawdopodobieństwo działania każdego z przekaźników wynosi 0,9. Moje rozwiązanie: http://wstaw.org/h/5f813644a60/ z ćwiczeń wiem, że pojedynczy przekaźnik = p, 2 przekaźniki połączone szeregowo = p^{2}, 2 przekaźniki połączone równolegle = 2p - p^{2} Pytanie czy wzór który stworzyłem jest poprawny? (2p - p^{2}) * (2p - p^{2}) + p - p^{3}) |
tumor postów: 8070 | ![]() To może uzupełnimy. Jeśli masz dwa przekaźniki o prawdopodobieństwach p,q połączone równolegle, to prawdopodobieństwo, że co najmniej jeden zadziała jest $1-(1-p)(1-q)=p+q-pq$ (stąd dla p=q jest $2p-p^2$) W zadaniu masz równolegle połączony podukład $(2p-p^2)*(2p-p^2)$ z podukładem $p$ czyli będzie $(2p-p^2)*(2p-p^2)+p-(2p-p^2)*(2p-p^2)*p$ |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj