Probabilistyka, zadanie nr 6283
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
lovegood postów: 7 | ![]() Niech $ X_i, i =1, 2, \ldots, n $ mają rozkład gamma o parametrach $ (\alpha, \mu) $ oraz są zmiennymi niezależnymi to zmienna losowa (statystyka): $ S_n = \frac{X_1 + \ldots + X_n}{n} $ ma rozkład gamma. Wyznacz parametry tego rozkładu. |
chiacynt postów: 749 | ![]() Wskazówka Metoda funkcji generujących momenty Odpowiedź: $ S_{n} \sim \Gamma \left(n\alpha, n\mu\right ) $ Wiadomość była modyfikowana 2020-05-19 11:13:57 przez chiacynt |
lovegood postów: 7 | ![]() Właśnie miałam wskazówkę: metoda funkcji charakterystycznych. Tylko już wszędzie szukałam, ale nie znalazłam na czym polega ta metoda. |
chiacynt postów: 749 | ![]() W każdym podręczniku akaemickim z teorii prawdopodobieństwa ta metoda jest omawiana Na przykład Mirosław Krzyśko Wykłady z teorii prawdpodobieństwa. WNT Warszawa 2000. Agnieszka Plucińska, Edmund Pluciński Rachunek prawdopodobieństwa statystyka matematyczna Procesy stochastyczne WNT Warszawa 2000. Jacek Jakubowski Rafał Sztencel wstęp do teorii prawdopodobieństwa Wydawnictwo UW SCRIPT Warszawa 2000. |
lovegood postów: 7 | ![]() Dziękuję za spis podręczników. Już poradziłam sobie z tym zadaniem ![]() |
strony: 1 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj