logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Probabilistyka, zadanie nr 3470

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

tumor
post贸w: 8070
2015-06-01 21:00:05

Mo偶esz mi, gaha, pokaza膰 kt贸re艣 miejsce w poleceniu, kt贸re m贸wi co艣 o etapie trzecim? Nawet, gdy przyjmiemy interpretacj臋 Janusza.
Bo wg mnie, je艣li nic nie m贸wi, to m贸wi \"w etapie trzecim sta艂o si臋 cokolwiek\", co oznaczymy C3 i P(C3)=1

W贸wczas $P((Z2|B1)|C3)=\frac{P((Z2|B1)\cap C3)}{P(C3)}=P((Z2|B1)\cap C3)=P(Z2|B1)$

czyli uwzgl臋dnienie C3 jest r贸wnowa偶ne nieuwzgl臋dnieniu C3.

Ja si臋 ci膮gle pytam, sk膮d $\frac{1}{2}$ pojawiaj膮ca si臋 w obliczeniach. Dotyczy etapu 3? A co m贸wi?
Przeczyta艂em, 偶e on MA interpretacj臋. Wyja艣nisz mi, po kolei, krok po kroku, sk膮d liczby w jego wzorach? Bez reklamy ksi膮偶ki i bufonady na temat poprawno艣ci modelu? Liczba i wyja艣nienie, sk膮d si臋 wzi臋艂a.

gaha
post贸w: 136
2015-06-01 23:55:35

Wielce Ci臋 przepraszam tumorze! Jednak nie jestem w stanie odpowiedzie膰 na Twoje pytanie. :)

Wcze艣niej nie przyjrza艂em si臋 obliczeniom Janusza, co doprowadzi艂o mnie do b艂臋dnych wniosk贸w. Teraz - moim zdaniem Janusz przeczyta艂 polecenie w ten spos贸b:

\"Losujemy dwie kule, potem wybieramy jedn膮 kul臋 i zwracamy j膮 do urny.\"

Zwr贸cenie kuli do urny jest III etapem, kt贸ry nie mo偶e mie膰 znaczenia, poniewa偶 nie jest wspomniany w pytaniach a) i b). Pytania dotycz膮 jedynie koloru dw贸ch wylosowanych kul, w 偶adnym wypadku nie tego, kt贸ra z nich zostanie od艂o偶ona.

Tak wi臋c w艂a艣ciwie jedynie wszystko podsumowa艂em, nic nie wyja艣ni艂em. Mo偶e to dlatego, 偶e ja r贸wnie偶 nie widz臋 偶adnego sensu w przemna偶aniu wszystkiego bezmy艣lnie przez $\frac{1}{2}$. To co zrobi艂 Janusz, to rozwi膮zanie tego samego zadania z tym, 偶e bez zwracania kul, przy czym ka偶dy wynik dodatkowo podzieli艂 przez 2. Tak jakby chcia艂 potem wybiera膰 kt贸ra z dw贸ch wylosowanych ju偶 kul zostanie od艂o偶ona. Ale o to nas nie pytaj膮.

Bez przejrzenia oblicze艅 janusza pomy艣la艂em, 偶e w inny spos贸b przekr臋ci艂 polecenie. Naprodukowa艂em si臋, 偶eby to wyja艣ni膰, ale musia艂em to skasowa膰, kiedy wreszcie do oblicze艅 zajrza艂em. :D

(\"Istnieje jeszcze jednak mo偶liwo艣膰, 偶e ju偶 ca艂kiem ca艂kiem niezr臋cznie opisano zdarzenia w a) i b) jako dotycz膮ce tej na ko艅cu rzekomo losowanej kuli. Ta interpretacja tak偶e jednak nie ma zwi膮zku z przeprowadzanymi przez Ciebie obliczeniami.\" - tak w艂a艣nie zrozumia艂em interpretacje Janusza po przeczytaniu jego wyja艣nie艅, jednak nie zgadza艂o si臋 to z jego obliczeniami.)

PS. Nie mia艂em na celu obra偶a膰 Janusza, jedynie do艂膮czam si臋 do tumora - chcia艂bym wiedzie膰 sk膮d wzi臋艂a si臋 $\frac{1}{2}$.

Wiadomo艣膰 by艂a modyfikowana 2015-06-02 00:06:23 przez gaha
strony: 1 2

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj