logowanie

matematyka » forum » forum zadaniowe - uczelnie wy縮ze » zadanie

Teoria mnogo艣ci, zadanie nr 3591

ostatnie wiadomo艣ci  |  regulamin  |  latex

AutorZadanie / Rozwi膮zanie

geometria
post贸w: 865
2015-09-04 15:25:01

Wroce jeszcze do poprzedniego zadania.

Czy mozna je bylo jeszcze tak rozwiazac?

Mam takie twierdzenie:
Jesli ($A_{n}$) jest ciagiem zbiorow przeliczalnych, to zbior $\bigcup _{n} A_{n}$ tez jest przeliczalny.

Sam zbior A w zadaniu jest nieskonczony.

Zbior $\{\frac{\pi}{6}, \frac{5\pi}{6}\}$ jest skonczony, wiec jest przeliczalny.

$A_{k}=\{\frac{\pi}{6}+2k\pi, \frac{5\pi}{6}+2k\pi\}$ jest ciagiem zbiorow przeliczalnych.

Niech $A=\bigcup _{k\in Z} \{\frac{\pi}{6}+2k\pi, \frac{5\pi}{6}+2k\pi\}$, wiec jest to suma zbiorow przeliczalnych, ktora tez jest przeliczalna (na podstawie tego twierdzenia).

Zatem zbior A jest przeliczalny.

tumor
post贸w: 8070
2015-09-04 18:05:59

Ci膮giem nazywamy raczej funkcj臋 o dziedzinie $N$, czyli Twoje $k$ musia艂oby by膰 naturalne, a nie ca艂kowite.

Poprawnie b臋dzie na przyk艂ad $A_k=\{\frac{1}{6}\pi+2k\pi,
\frac{5}{6}\pi+2k\pi,
\frac{-7}{6}\pi-2k\pi,
\frac{-11}{6}\pi-2k\pi,\}$
bo w贸wczas masz indeksowanie $k\in N$.

---

Twoje rozwi膮zanie jest dobre, je艣li skorzystamy z faktu nieco og贸lniejszego: dowolna przeliczalna suma (a wi臋c mo偶na indeksowa膰 tak偶e po $Z$) zbior贸w przeliczalnych jest zbiorem przeliczalnym.

geometria
2015-09-04 21:27:38

Dziekuje.

A wracajac do ostatniego zadania to zamiast bijekcji mozna to udowodnic odpowiednim komentarzem? Bo takie wyjscie byloby dla mnie lepsze.

tumor
2015-09-04 22:18:29

W matematyce? Mo偶na. Ma by膰 to poprawne rozumowanie przy u偶yciu dobrze zdefiniowanych poj臋膰. Wtedy matematycy uznaj膮. Wzory nie s膮 najwa偶niejsze. :)
Natomiast je艣li wyk艂adowca wymaga czego艣 innego, to trzeba si臋 dostosowa膰 do jego wymaga艅.
Rzucaj tu ide臋 dowodu. Je艣li b臋dzie trzeba u艣ci艣la膰, to jako艣 ogarniemy.

geometria
2015-09-05 21:02:48

Np. majac przedzial $[-\pi,0]$ albo $[0, \pi]$, ...
Wartosci wymierne funkcji sinus na kazdym z tych przedzialow sa zbiorami przeliczalnymi (bo $Q$ jest przeliczalny), wiec zbior argumentow tez jest przeliczalny.

tumor
2015-09-05 21:07:55

Jest to prawda, podobnie jak jest prawd膮 \"sinus tylko dla przeliczalnie wielu argument贸w ma wymierne warto艣ci, BO TAK\". :)

Dlaczego akurat przedzia艂 $[0,\pi]$? Czemu taki? Czemu dla takiego przedzia艂u jest widoczne, Twoim zdaniem, 偶e warto艣ci wymiernych b臋dzie przeliczalnie wiele? (w sensie: musi to by膰 bardziej widoczne ni偶 sam fakt, kt贸ry za pomoc膮 tej obserwacji wykazujesz)

geometria
2015-09-06 15:11:02

Przedzial byl przykladowy.
--------------

Zbior argumentow na przedziale, ktory jest jednym okresem jest przeliczalny. Dziedzina funkcji sinus, czyli zbior $R$ zawiera przeliczalna liczbe takich przedzialow.

tumor
2015-09-06 15:32:20

O ile mnie pami臋膰 nie myli, to dowodzi艂e艣, 偶e $[0,\pi]$ jest nieprzeliczalny.
Zbi贸r argument贸w jest nieprzeliczalny.
Masz UDOWODNI膯, 偶e zbi贸r argument贸w KT脫RYM FUNKCJA sinus PRZYPORZ膭DKOWUJE WARTO艢CI WYMIERNE jest przeliczalnym podzbiorem tego NIEPRZELICZALNEGO zbioru argument贸w.

Mylisz argumenty z warto艣ciami funkcji?

---

Dow贸d polega na tym, by rzeczy trudne uzasadni膰 艂atwymi.

Masz dwie rzeczy:
a) sinus tylko przeliczalnie wielu argumentom z R przyporz膮dkowuje warto艣ci wymierne.
b) sinus tylko przeliczalnie wielu argumentom z $[0,\pi]$ przyporz膮dkowuje warto艣ci wymierne.

Owszem. Oba te zdania s膮 prawdziwe. Ja si臋 pytam, dlaczego uzna艂e艣, 偶e drugie jest o tyle 艂atwiejsze, 偶e nadaje si臋 do uzasadnienia pierwszego. Czemu nie uzasadni艂e艣 tego na przyk艂ad przedzia艂em $[121234234,8293847238794982]$ w kt贸rym sinus te偶 tylko dla przeliczalnie wielu argument贸w przyjmuje warto艣ci wymierne, albo prawdziw膮 uwag膮, 偶e sinus przyjmuje warto艣ci algebraiczne tylko dla przeliczalnie wielu argument贸w przest臋pnych (a z tej prawdy teza wynika natychmiast!).
Dlaczego ten przedzia艂? Dlaczego to sprawia, 偶e nagle wszystko jest jasne?

Rozumiesz, o co ja pytam? Trudne uzasadnia si臋 艂atwym. A ja nie wiem, dlaczego swoje uzasadnienie masz za 艂atwiejsze od tezy, kt贸r膮 dowodzisz.

geometria
2015-09-06 15:43:49

Nie za bardzo rozumiem Twoich pytan.

geometria
2015-09-06 17:32:07

Pogubilem sie juz w tym zadaniu.

strony: 1 2

Prawo do pisania przys艂uguje tylko zalogowanym u偶ytkownikom. Zaloguj si臋 lub zarejestruj

© 2019 Mariusz iwi駍ki      o serwisie | kontakt   drukuj