Topologia, zadanie nr 5102
ostatnie wiadomości | regulamin | latex
Autor | Zadanie / Rozwiązanie |
kowalik90 postów: 57 | ![]() Mam takie zadanie, aby udowodnić, że $X/Y$ z topologią ilorazową jest liniowotopologiczna, czy założenie, że X-domknięte jest tutaj potrzebne? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. |
kowalik90 postów: 57 | ![]() Mogę prosić o pomoc? bo nie wiem jak się za to zabrać. |
janusz78 postów: 820 | ![]() Tu mamy dowód http://www.math.uni-konstanz.de/~infusino/Lect5.pdf (patrz: propozycja 2.3.5), że przestrzeń wyposażona w topologię ilorazową jest przestrzenią Hausdorffa (T_{2}) i i ekwiwalentnie Y jest domknięte ( X - nie musi ). A każda przestrzeń Hausdorffa jest przestrzenią liniowo-topologiczną i odwrotnie. Patrz na przykład: R. Engelking, K. Sieklucki. Wstęp do topologii. PWN Warszawa 1986 lub Karol Sieklucki. Geometria i topologia. Część II Topologia.PWN Warszawa 1978. Wiadomość była modyfikowana 2016-12-27 16:08:21 przez janusz78 |
kowalik90 postów: 57 | ![]() co tutaj w tym dowodzie oznacza: t.v.s ? |
kowalik90 postów: 57 | ![]() oraz: Corollary i i.e ? |
kowalik90 postów: 57 | ![]() i M is closed, czyli że M jest zbiorem pustym? |
kowalik90 postów: 57 | ![]() nie wiem, jak sobie poradzić z przetłumaczeniem tego:((( |
janusz78 postów: 820 | ![]() t.v.s - skrót od topological vector space ( przestrzeń topologiczna wektorowa) " By Corollary "$ - na podstawie wniosku. "M is closed" - M jest zbiorem domkniętym |
kowalik90 postów: 57 | ![]() super, dziękuję a jeszcze co oznacza: - Proposition, - i. e. ? |
kowalik90 postów: 57 | ![]() i w.r.t? |
strony: 1 2 |
Prawo do pisania przysługuje tylko zalogowanym użytkownikom. Zaloguj się lub zarejestruj